“`html
Diyarbakır‘da 8 yaşındaki Narin Güran‘ın trajik bir şekilde hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak tutuklu olan 4 sanık, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanmaktadır. “Ulusal Kriminal Büro”ya gönderilen görüntülerin incelemesi sonuçlandı.
Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Daran-2 bölgesine ait görüntüler üzerinde bilirkişi incelemesi yapılmasına yönelik ara karara imza attı. Bu inceleme, davanın ilerlemesine katkıda bulunacaktır.
Diyarbakır’a gelen Ulusal Kriminal Büro’da görevli bilirkişiye uygun şekilde yemin ettirilerek bölgeye ait görüntüler flaş bellek aracılığıyla teslim edildi.
BİLİRKİŞİ RAPORU TAMAMLANDI
Ulusal Kriminal Büro tarafından hazırlanan bilirkişi raporu, incelenen görüntüler ile ilgili detayları içererek Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesine sunuldu. Raporda, Tavşantepe Mahallesi’ndeki okulun güvenlik kamerası görüntülerinin analizi sırasında, “Kamera saati 15.14’te Narin Güran’ın kadrajda görünmekte olduğu, 15.15’te diğer kızlarla el salladığı, o sırada patikada yürüdüğü, ardından kamera açısında Narin’in gözükmediği, okul kamerasında son görülme tarihlerinin 15.15.14 (saat/dakika/saniye) olarak belirlendiği” bilgisi yer aldı. Raporda ayrıca şöyle denildi:
“Okul kamerasında kaydedilen son görüntüden (güncel) 1.5 dakika sonra ev ve ahır yönünde bir hareketli karartının görüldüğü, bu karartının giysi özelliklerinin koyu renkte olmasından ve kısa boylu yapısından dolayı Narin Güran olabileceği değerlendirilmiştir, ancak bu durumun takdiri mahkemeye bırakılmaktadır.”
Mahkeme, dava dosyasına eklenen raporda, bilirkişinin araştırması gereken konularla ilgili tespitlere yer vermiştir.
Mahkeme, “Narin’in okul kamerasında görünmesinin ardından kendi evine doğru hareket ettiği bilinmektedir. Arif Güran’ın evine, ahırına gidip gitmediği ya da patika yolundaki sanık Nevzat Bahtiyar’ın evine yönelip yönelmediği hususları araştırılmalıdır. Ayrıca, Narin’in son görüntülerinde siyah kıyafetli olduğu anlaşılması üzerine, özellikle bu renk kıyafetli bir kız çocuğunun tespit edilmesi gerekmektedir. İnceleme yapılırken 15.10 ile 15.30 saatleri arası da göz önünde bulundurulmalıdır” talebine yönelik raporda aşağıdaki detaylara yer verilmiştir:
“Görüntülerde patika yolu kullanırken kaydedilen anlar boyunca giysi özelliklerinin tanımlanması mümkün olmuş, dolayısıyla Narin Güran’ın ahır-ev bölgesine doğru yaklaştığı ve ardından yukarı yöne doğru hareket ederek gözden kaybolduğu değerlendirilmiştir, bu süreç 15.18.49 ile 15.18.50 (saat/dakika/saniye) aralığındadır.”
NEVZAT BAHTİYAR’IN OLAY GÜNÜ ARİF GÜRAN’IN EVİNE GİDİP GİTMEDİĞİ DE İNCELENDİ
Raporda, mahkemenin, “Sanık Nevzat Bahtiyar’ın ifadeleri göz önünde bulundurulduğunda, Arif Güran’ın evine gidip gitmediği, evden çıkıp çıkmadığı, kendi evine ya da ahırına bir şey taşımak üzere gidip gitmediği, bu noktalara giriş çıkışlar ve daha sonra kırmızı bir araçla ayrılıp ayrılmadığı hususlarının araştırılması” isteğine dair tespitler sıralandı:
“Tüm görüntü iyileştirme teknikleri kullanılarak ve dikkatlice her bir görüntü karesi yeniden incelenerek sorulan tüm sorulara kesin yanıtlar verilmesi amaçlanmıştır. Ancak olayın meydana geldiği noktanın uzaklığı, ahır ve evlerin birbirine yakınlığı nedeniyle, ev ya da ahıra bir şey taşınmasının tespitinin mümkün olamadığı sonucuna varılmıştır.”
“BEYAZ VE KIRMIZI ARAÇLARIN 15.40 SIRALARINDA PEŞ PEŞE HAREKET ETTİKLERİ” TESPİTİ
Mahkeme, “Olay yeri olarak iddia edilen yerlerin özellikle incelenerek, kırmızı ve beyaz renkli araçların tespiti, araçların bir araya gelip gelmediği ya da peş peşe hareket edip etmedikleri” yönündeki talebine dair incelemede şu değerlendirme yapılmıştır:
“Görüntülerde tespit edilen koyu renkli araç kırmızı olabilirken, daha açık bir renge sahip ve beyaz olabilecek bir başka aracın da peşinden gittiği tespit edilmiştir. Beyaz araç, yaklaştıkça kırmızı aracın ani hareketlendiği ve ikisinin peşpeşe hareket ettiği görülmüştür. Bu hareket, köy girişindeki çatal yola kadar devam etmiş ve kamera saat damgasına göre 15.42 itibarıyla beyaz aracın yukarı çıktığı, kırmızı aracın ise alt yoldan doğu yönünde ilerlediği belirlenmiştir.”
“EV, AHIR BÖLGESİNDE KARARTILAR VE IŞIKLI BÖLGELER İZLENDİ”
Rapordaki başka bir önemli bilgi, mahkemenin “Olay yeri olarak iddia edilen Arif Güran’ın evinde ve ahırında herhangi bir insan hareketinin olup olmadığını, ev çevresinde giriş çıkış yapan insanlar veya arabanın gelip gelmediğini araştırmaktır.” şeklindeki talebine karşılık, şu bilgiyi içermektedir:
“Deşifre klibinde yer alan ev ve ahır bölgesindeki belirgin karartı ve ışıklı alanlar gözlemlenmiş olup, görülen bu hareketliliklerin durumu, takdiri makama aittir.”
“AHIR YANINDAN KAMERAYA YANSIYAN YOĞUN IŞIK PARLAMASI DİKKAT ÇEKMİŞTİR”
Bilirkişi raporunda incelenen görüntülerle ilgili ayrıca tespit edilen hususlar:
“Ulusal Kriminal Büro’nun uzmanları tarafından yürütülen görüntü iyileştirme süreçlerinin sonunda ortaya çıkan dikkat çekici bulgular arasında, 15.18.50’de patikada görülen karartıdan 15 saniye sonra (15.19.05) ahır yanından kameraya yansıyan yoğun ışık parlamasının dikkat çekici olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, 15.38’de birbiri ardına hareket eden araçların incelenmesi esnasında, köy üst yolundaki bir aracın ‘U’ yaptıktan sonra geri döndüğü de raporda yer almaktadır. Bu durumun değerlendirilmesi ve takdiri mahkemeye bırakılmıştır.
Ek olarak, raporda ahırın önünde 15.22’de iki siyah karartı, ahırın arkasında ise 15.25’te bir karartının görüldüğü kaydedilmiştir.
OLAY
Merkez Bağlar ilçesindeki Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos tarihinde kaybolan Narin Güran’ın cansız bedeni, 8 Eylül’de Eğertutmaz Deresi’nde bulunmuştur.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sürecinde gözaltına alınan 23 şüpheliden, amca Salim, anne Yüksel ve ağabey Enes Güran ile komşuları Nevzat Bahtiyar dahil 12 kişi tutuklanmıştır.
Salim, Yüksel ve Enes Güran ile Nevzat Bahtiyar’a yönelik yürütülen soruşturmanın tamamlanmasıyla birlikte, 4 sanık hakkında “iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme” suçu ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 23 Ekim’de kabul edilmiştir.
Sanıkların yargılaması 7 Kasım tarihinde başlamış, üç gün süren duruşmaların ardından sanıkların tutukluluk halleri oy birliğiyle devam ettirilmiş ve duruşma 26 Aralık’a ertelenmiştir.
“`